Gastronomia Elbląg

Czy należy inwestować w gastronomię?

Gastronomia nie jest prostym kawałkiem chleba. Osoby bez żadnego doświadczenia, bez żadnych kwalifikacyji powinny doskonale zastanowić się nad wejściem w tą branżę. Jeśli pomimo tego decydują się wyłożyć pieniądze muszą sobie zdawać sprawę z paru rzeczy. Przede wszystkim muszą postawić na wypróbowany personel. Szef kuchni, kelnerzy oraz manager to podstawa. Druga rzecz tyczy się właściwości samego lokalu gastronomicznego. Najpopularniejszym lokalem gastronomicznym jest restauracja. Nie sprawdzi się ona niemniej jednak na małych, regionalnych rynkach. W wypadku mniejszych miejscowości trzeba pomyśleć o kebabie, budce z burgerami to znaczy ogólnie fast food. Trzeba również zdawać sobie sprawę, iż gastronomia nie jest tanim biznesem. Na wejście potrzebujemy nawet kilkaset tysięcy złotych. Wystrój sali, wystrój kuchni, wymagane sprzęty a przy tym naczynia- to wszystko sporo kosztuje. Co niemiara będzie trzeba również wydać na zdobycie niezbędnych koncesji, choćby na sprzedaż alkoholu. W skali roku koszt takiej koncesji wynosi nawet 3 tys. zł. Wchodząc w biznes gastronomiczny należy też wziąć pod uwagę specyfikę lokalnego rynku. Restauracja z wyższej półki na pewno nie sprawdzi się na małym, miejscowym rynku przykładowo na osiedlu z wielkiej płyty. Tymczasem czynsze w centrum potężnych miast są faktycznie bardzo wysokie. Gastronomia to nie łatwy kawałek chleba. Brak jakiegokolwiek doświadczenia w branży gastronomicznej jest porywaniem się z motyką na słońce. Oszacujmy w związku z tym przede wszystkim nasze zręczności, nasz zapał do prowadzenia interesu a dopiero potem bierzmy się za prowadzenie osobistego przedsiębiorstwa.


Możliwość komentowania jest wyłączona.